TG-Music Tube Screamer 808 Klooni

© 2005-2018 TG-Music.com All Rights Reserved.

Love Struck Baby


Alkuperäinen TS maksaa hunajaa, mansikoita ja vapaavalintaisen alaraajan. Alkuperäisen 70-luvun lopun TS-808 hinnat liikkuvat 400-700€ (kyllä, euron) välimaastossa, ja 80-luvun alkupuolella myyntiin tulleen TS-9 hinta haahuilee 200-400€ kieppeillä. Uusintapainosten hinnat ovan noin 180€ ja 130€. Lisäksi Ibanez on tehnyt oman trendikkään ja epäkäytännöllisen minipedaalinsa TS-minin jonka saa omakseen noin 80 eurolla.

Luonnollisesti markkinoilla on myös monia enemmän tai vähemmän suoria kopioita. Näistä mainittakoon Joyo JF-01 (Harley Benton vintage overdrive) noin 30€ kumpainenkin ja liian pienikokoinen Mooer Green Mile jonka hinta on noin 60€. Lisäksi pitää ehdottomasti mainita jo markkinoilta poistunut, mutta usein käytettynä liikkuva Digitech Bad Monkey. Käytetyn hyväkuntoisen apinan hinta pyörii 25-35€ tietämillä, kytkinvikaisen saa usein ilmaiseksi. Tämän lisäksi on vielä lukuisa joukko muita TS-versioita, joista mainittakoon esimerkin vuoksi Ibanezin 90-luvun muovikuorinen TS-5 ja 2000-luvun alun "tone-lok" -sarjan TS-7.


Mikä sitten mahtaa olla minun motivaationa oman rakentamiselle? Valmiita kopioitahan saa siis todella edullisesti. Tuskin motivaatioksi tarvitaan muuta kuin silkka rakentamisen riemu ja onnistumisen tuoma lämmin tunne. Niin ja tietysti "halvalla tehty soundaa halvalta", näin olen internetistä lukenut. Eli jos oma aika on kallista, halvan soundin aiheuttamia ongemia ei pitäisi tulla. Itse tehdyn soundista ja laadusta on joka tapauksessa vastuussa vain itse itselleen. Ja onhan se itse tehty pedaali komeaa napata keikalle mukaan. Eli lukitsen vastauksen: se on se lämmin tunne. Nyt, antakaa minulle miljoonani.

Tube Screamerissa voi käyttää mitä tahansa (kaksois-) operaatiovahvistinta (opamp, IC). Iso osa tästä itse tekemisen ilosta on etsiä ja löytää. Käyttää tilaisuus hyväksi, ja olla itse oman soundimieltymysten asiantuntija. Kaikkia standardilla pinnijärjestyksellä valmistettuja lutikoita voi huoletta kokeilla. Kaikki eivät ole hyviä, osa on ja joku voivat olla aivan helvetin hyvä.  Oma valintani perus versioon on TLC2262 (TLC2272). Askel perinteestä eteenpäin on Burr-Brown OPA2134, jota usein parhaaksikin sanotaan. Tätä olen käyttänyt One After 808 -pedaalissani.

Sana komponenteista


Hoidetaan se nyt heti pois alta: En halua maksaa ylihintaa ebayssä NOS JRC4558D oparista. Te muut olette vapaita tekemään niin. Mutta älkää kysykö minulta pitäisikö. 4558 on JRC:n lisenssillä valmistama tusinaopari, joita löytyy saman aikakauden japanilaisesta kuluttajaelektroniikasta niin paljon kuin jaksaa raksia irti. Parhaimmillaan jonkin vanhan "hifi-vahvistimen" piirilevyltä voi löytyä toistakymmentä JRC4558D oparia. Matkaradiostakin usein ainakin yksi.

Efektipedaalit

  1. -One After 808

  2. -TS-808

  3. -DOD 250

  4. -Next Phase

Transistorit toimivat ”vain” buffereina, joten mikä tahansa yleiskäyttöinen vähäkohinainen NPN-transistori toimii hyvin (BC-sarjan BC549 tai BC550, ja BC547 on riittävän hyvä). Nykyaikaiset vastukset ovat erinomaisia, eikä ole mitään syytä käyttää esimerkiksi hiilimassavastuksia. Kondensaattoreiden materiaalien paremmuudestakin jaksetaan kinastella, esimerkiksi Wiman polyesterikonkat ovat erinomaisia. Tälläkään kerralla kukaan ei varmasti kiellä hankkimasta NOS-osia, jos rakentaja kokee sillä saavansa työlleen lisää arvoa. Minulla ei moista ongelmaa ole ollut enää vuosikausiin. Mekaaniset osat, jalkakytkin, liittimet ja potentiometrit kannattaa itetysti valita kestävyyden mukaan. Halvinta kiinalaista tavaraa on näiden kohdalla syytä välttää.

Custom TS-808 päiväyksellä 20.7.2009

Erikoisuutena remote-liitin midi yms. ohjausta varten.